• Αρχικη
  • ΑΡΘΡΑ
  • Χάπι της επόμενης ημέρας: Λέμε ναι ή όχι στη χρήση του?

Χάπι της επόμενης ημέρας: Λέμε ναι ή όχι στη χρήση του?

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για το χάπι της επόμενης ημέρας. Υπάρχουν γυναίκες που διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν φοβούμενες τυχόν παρενέργειες και άλλες κάνουν αλόγιστη χρήση του.

Τι ακριβώς είναι το χάπι της επόμενης ημέρας και πότε μπορεί να το πάρει μια γυναίκα?

Το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελεί ένα τρόπο επείγουσας αντισύλληψης, που έχει σα στόχο να εμποδίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη λόγω αποτυχημένης προφύλαξης. Για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά τη σεξουαλική επαφή. Αν παρόλα αυτά η γυναίκα μείνει  έγκυος το χάπι δε θα βλάψει το έμβρυο.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι είναι ένα επικίνδυνο σκεύασμα που έχει σοβαρές παρενέργειες. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι εγκεκριμένο και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Όπως κάθε φάρμακο μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες όπως ζαλάδα, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, που θα υποχωρήσουν όμως μέσα σε μία μέρα.

Η δράση του χαπιού στηρίζεται στη φάση του κύκλου. Όταν η γυναίκα βρίσκεται στη αρχή του κύκλου, η προγεστερόνη θα εμποδίσει την απελευθέρωση ωαρίου, όταν έχει γίνει ωορρηξία θα εμποδίσει τη γονιμοποίηση του. Στην περίπτωση όμως που το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί και εμφυτευτεί στη μήτρα το χάπι δε μπορεί να επηρεάσει το γεγονός.

Γενικά το χάπι της επόμενης ημέρας δεν επιφέρει μεταβολές στον κύκλο της γυναίκας. Μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης του η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές.

Τελικά λέμε ναι στη χρήση του χαπιού? Φυσικά και λέμε ναι, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Πρέπει να τονίσουμε πως η λήψη του δεν παρέχει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δε μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της τακτικής αντισύλληψης και είναι καλό να χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

 

Powered by